Despre tehnologia

GORE-TEX®

Materiale tehnice

Tesaturile GORE-TEX® sunt create prin laminarea membranei speciale GORE-TEX® creandu-se materiale textile de înaltă performanță, etansand totul cu o soluție inovatoare pentru protecția la apă de 100%.

Membrană

Secretul țesăturilor GORE-TEX® se află în membrana sa revoluționară cu doua componente. Partea din PTFE a membranei conține peste 1,4 miliarde de pori microscopici pe centimetru pătrat. Acesti pori sunt de aproximativ 20.000 de ori mai mici decat o picatura de apa, dar de 700 de ori mai mari decat o molecula de vapor de apa. Astfel, în timp ce apa sub formă lichidă nu poate penetra membrana GORE-TEX®, transpiratia, adica apa in stare gazoasa, poate trece cu ușurință.
Mai mult, in structura PTFE este integrat un element oleofobic (rezistent la uleiuri), care fara a impedica trecerea vaporilor de umiditate, dar creează o bariera împiedicand pătrunderea in țesături a unor substanțe, cum ar fi uleiurile, cosmeticele, insecticide sau substanțele alimentare.
Rezultatul este o membrană 100% impermeabilă, rezistentă la vant și respirabilă.

Laminate

Fiecare activitate are propriul sau produs specific si laminat GORE-TEX®. Pentru a construi un laminat GORE-TEX®, membrana GORE-TEX® este introdusa între țesături de înaltă performanță care sunt extrem de respirabile. Aceste laminate pot fi folosite pentru a realiza articole de îmbrăcăminte, incaltaminte, mănuși sau ca si întărituri în zonele supuse in mod special uzurii sau abraziunii.

Cusături de etanșare

Oricat ar fi de minuscule gaurile facute de acele de cusut, ele pot cauza infiltratii. In acest fel, chiar și materialele cele mai rezistentă la apă, respirabile si rezistente la vânt, pot lasa umiditatea sa patrunda, creand o senzatie de discomfort, dacă cusăturile nu sunt complet etanșate.
Pentru impermeabilitate absolută, produsele GORE-TEX® se bazează pe tehnologiile GORE-SEAM® TAPE și MICRO GORE-SEAM® TAPE. Aceste benzi sigilează complet fiecare gaură mică creată de acele mașinii de cusut, atunci când materialul GORE-TEX® este folosit în articole de îmbrăcăminte, încălțăminte sau mănuși.
Mai ingusta și mai ușoară, banda MICRO GORE-SEAM® TAPE permite un design mai modern si funcțional, cu curbe mai stricte.

Performanțe

Folosirea intensa sau spalarea frecventa a altor materiale tehnice, cresc sansele ca acestea sa isi piarda rapid proprietatile. Nu este cazul si a țesăturilor GORE-TEX®. Ele sunt garantate pentru a fi complet impermeabile, rezistente la vânt și respirabile pe toata durata de viață a produsului.
Țesăturile GORE-TEX® sunt garantate că sunt complet impermeabile, rezistente la vânt și respirabilepe toată durata de viață a produsului.
 
Rezistenta la apă
Țesăturile GORE-TEX® sunt complet impermeabile deoarece porii din această membrană sunt de aproximativ 20.000 de ori mai mici decât o picătură de apă, ceea ce înseamnă că nu poate pătrunde umezeală externă în membrană.
 
Rezistenta la vant
Intrand in tesaturi, vantul este de fapt capabil sa inlature mult din caldura care invaluie corpul. Tesatura GORE-TEX® este complet rezistentă la vânt.

Respirabilitate

Pentru a preveni disconfortul cauzat de supraîncălzirea sau pierderea de căldură cauzata de umiditate, transpirația trebuie să se evapore, astfel încât să nu rămână blocată în haine, încălțăminte sau mănuși.
 
Produsele GORE-TEX® utilizează o procedură revoluționară bazată pe știința pură: porii din membrana GORE-TEX® sunt de 700 de ori mai mari decât o moleculă de vapori de apă, astfel încât vaporii de apă pot trece cu ușurință prin membrană, ieșind in afara.

TESTAREA

Nu exista nici o altă țesătură de performanță mondiala supusa la acelasi numar de teste: teste interne, efectuate în laboratoarele proprii, cat si teste externe, in mediul ambiant, pentru a asigura că produsele cu marca GORE-TEX® sunt cele mai bune din clasa lor și garanteaza o durata de performanta de neegalat.
Test de durabilitate

Fiecare producător trebuie sa aiba o licența, fiecare fabrica este certificată și fiecare articol nou este supus testelor riguroase care forteaza legile fizicii.

Test de flexibilitate pentru incaltaminte

Fiecare nou articol de încălțăminte cu GORE-TEX® este supus la testul de fexibilitate in apa, până la 300.000 de pasi, printr-un picior mecanic echipat cu senzor de detectare a apei, simuland ceea ce se intampla in intreaga durata de viata a unei perechi de incaltaminte.

Teste de performanță

Tesaturile GORE-TEX® trebuie să facă ceea se promite, mai bine decât orice alt produs disponibil. Din aceasta cauza, țesăturile sunt supuse unor teste complexe de verificare.

Testul de centrifugare

Mașina invarte, cu ajutorul bratelor pivotante, incaltamintea umpluta cu apa la viteze mari, creând o presiune suficientă pentru a forța apa sa iasa,chiar și prin cel mai mic orificiu. Orice pierdere de apa este descoperită rapid.

Respirabilitate

Acest test măsoară cantitatea de vapori de umiditate care poate trece prin țesătură într-o perioadă de 24 de ore. Deși există mai mult de 30 de teste diferite pentru a evalua această raport, puține teste indica in mod precis cum se va comporta produsul in conditii de utilizare. Acest lucru se datorează faptului că ele nu iau în considerare confortul sau respirabilitatea încălțămintei sau a îmbrăcămintei, sau nu au fost corelate cu utilizarea prevăzută a produsului. La Gore-Tex, testele sunt concepute special pentru a evalua performanța reală a articolelor de îmbrăcăminte și a încălțămintei în condiții reale de utilizare.

Teste pe teren

Laboratorul este bun, dar conditiile externe sunt cele care determina randamentul sau uzura hainelor sau a incaltamintei. Cum se va comporta un produs în conditii reale? Singura modalitate de a ști sigur acest lucru este să-l testați pe teren. Înainte de a ajunge in magazin, spre vanzare, produsele GORE-TEX® trebuie să treaca de testele riguroase din teren, adica din lumea reala.

Guaranteed To
Keep You Dry